maanantai 8. joulukuuta 2014

DSG-vaihteisto ja momentinmuunnin

Tänään Piken kanssa tutustuttiin automaattivaihteistoihin, joita käsittelemme tässä jaksossa. Tutustuimme normaaliin automaattivaihteistoon ja DSG-vaihteistoon.

Normaali automaattivaihteiston momentinmuunnin toimii siten, että ns. öljypumppu linkoaa paksua atf öljyä turbiinipyörälle, joka liikuttaa vaihteiston akselia, joka liikuttaa planeettapyörästöä. Tässä vielä hyvä esimerkki automaattivaihteiston toiminnasta.

Momentinmuunnin


Momentinmuunnin kahdessa osassa. Vasemmalla pumppupyörä ja oikealla ulompana turbiinipyörä ja sisempänä staattoripyörä, joka voi kaksinkertaistaa tai jopa kolminkertaistaa vääntömomentin!

DSG-Vaihteisto

DSG-vaihteisto toimii täysin samalla tavalla, kuin manuaalivaihteisto. DSG-vaihteistossa on vain kaksi akselia joille molemmille voidaan lukita oma vaihde esim. toiselle 1 vaihde ja toiselle 2 vaihde. DSG-vaihteistossa on molemmille akseleille omat kytkimensä, joten vaihdetta vaihtaessa voidaan vaihtaa kytkimellä, mikä vaihde on päällä. Eli kun 1 vaihteelta vaihdetaan 2 vaihteelle niin 1 vaihde vaihtuu 3 vaihteeksi, jotta vaihto olisi sulava ja nopea. Tässä vielä asiaa selventävä video, koska kuvilla tätä on erittäin vaikea selittää!



tiistai 28. lokakuuta 2014

Peugeot 206 Jakopää

Saimme Piken kanssa hommaksi vaihtaa Peugeot 206 jakopään hihnan ja siihen kuuluvat osat (kiristin ja vesipumppu). Jakopään hommat on tullut jo tutuksi työssäopin aikana, mutta harjoittelu tekee mestarin.


Tässä auto nosturilla ennen työn aloittamista.
Ajoitustyökalut
Ajoitustyökaluilla lukitaan kampiakseli ja nokkapyörä, jotta ne eivät pääse pyörimään työn aikana. Vasemmalla vauhtipyörään tuleva lukitustappi ja oikealla nokkapyörään tuleva lukitustappi.


Nokkapyörä lukittuna ajoitustyökalulla

Jotta pääsimme hihnaan käsiksi jouduimme irroittamaan moottorin korvan, apulaitehihnan, ja paisuntasäiliön. Ennen lukitusta katsomme, että jakomerkit on kohdillaan ja sen jälkeen lukitsimme nokkapyörän ja kampiakselin.
Kampiakselin pää lukittuna. Ajoitystyökalu vauhtipyörän puolella.



Vanha vesipumppu

Vesipumppu on hyvä vaihtaa hihnaa vaihtaessa, tämä vesipumppu oli jo hieman aikansa elänyt.
Vanha kiristin
Myös kiristin tulisi vaihtaa, jotta uusi hihna pysyy varmasti kireällä. Uusi kiristin laitetaan vanhan paikalle ja kiristetään sopivan kireälle. Kireyden voi mitata joko käsin tai siihen tarkoitetulla mittarilla.

Jako kohdillaan ja koppa päällä

Työn lopuksi ilmasimme jäähdytysjärjestelmän, sillä suurin osa jäähdytysnesteestä pääsee pois vesipumpun irroituksen aikana. On tärkeää, että järjestelmään ei jää ilmaa, jotta vesi pääsee kiertämään sujuvasti.

Sitten vain koeajon kautta parkkiruutuun, huoltokirja täytettynä ja asiakkaalle soitto valmiista autosta.





















maanantai 16. kesäkuuta 2014

Gatebil Mantorp 2014

Tuli parin kaverin kanssa käytyä Mantorpissa Gatebil tapahtumassa kattelemassa vähän driftinkiä. Festivaali lipulla pääsi käymään varikolla, varikkomuurilla, radalla, majoitusalueella ja aftertrackeilla eli pääsy koko alueelle oli mahdollinen. Varikolla ja muualla tapahtuma alueella tuli puhuttua paljon mekaanikkojen, harrastajien ja kuskien kanssa ja tuli kyllä ihan järkyttävästi uutta tietoa alustojen säätämisestä, moottorien virityksestä ja kaikesta siltä väliltä!
Varikkosuora täynnä

Nippusiteille on usein käyttöä

Suomalainen driftaus tiimi Black Smoke Racing oli aika kovissa vaikeuksissa koko viikonlopun ajan. Ensiksi syöttöpumppu ei toiminut, sen jälkeen siirtopumppu ei toiminut, siirtopumpun jälkeen alkoi vesipumpun sulake palamaan ja kun kaikki tämä saatiin korjattua niin kakkospytyn mäntään suli reikä ja periaatteessa koko kone oli käyttökelvoton. Moni varmaan vetäis hanskat tiskiin, mutta jätkillä on sen verran faneja ympäri maailmaa, että saivat Facebookin kautta ongittua itselleen uuden om606 mersun vakio moottorin. Jätkät rupes vaihtelemaan uutta konetta kiinni kesken kisaviikonlopun ja virittivät kyseisen moottorin noin 600hp tuottavaksi dieselmoottoriksi. Moottorin vaihtamiseen ja virittämisessä kesti alle 24 tuntia! Pojat sai auton toimimaan ja kumit sulamaan vaikka uusi moottori oli huomattavasti tehottomampi kuin aikaisempi (noin 200hp tehottomampi). Breisladdista irtosi kuitenkin kolmas sija!
Black Smoke Racingin Teemu Peltolan kolmas ja viimeinen veto Breisladdissa
Koskaan en oo varmaan nähny noin hienoja ja jopa harvinaisia autoja joihin oikeesti on käytetty aikaa. Eniten mieleen jäi varmaan erittäin hieno rata-autoks tehty Lancia, V8 koneella varustettu starletti ja pari vanhaa kartano volvoo ihan järjettömillä teho lukemilla. Muitakin erittäin hienoja autoja kyllä löyty ja näky!
Mersu ilma-alustalla
Bemari ilma-alustalla


Aivan huikee viikonloppu kokonaisuudessaan. Parit kuvat ja paljon videota tuli napattua. Aftertrackin tunnelmia tosin kuvissa ei ole hyvästä syystä  Valitettavasti kuvista ja videoista ei kyllä vaan saa ihan koko tapahtuman hienoutta irti, mutta yritetään jakaa edes pieni pala tästä reissusta!
Escort MK1
Täytyy sanoo, että jos yhtään rata-autot, driftaus tai aamusta yöhön bailaaminen kiinnostaa niin kyseinen tapahtuma varmasti kiinnostaa ja ei tuu olemaan hetkeäkään tylsää. Reissun huono puoli oli ehkä rahan kuluminen. Itsellä uppos tähän 3 päivän reissuun (jos matkoihin käytettyä aikaa ei lasketa) noin 800 euroa. Mutta ei kyllä menny ykskään penni omasta mielestä hukkaan! Ja varmasti oon menossa seuraavana vuonna, se on lyöty jo lukkoon!

 Lisää kuvia https://www.flickr.com/photos/113220329@N03/sets/72157644788659209/



tiistai 27. toukokuuta 2014

Harjoitus 2 - latauksen mittailua

Lepojännite


Latausjännite

Jännitehäviö +-puolella

Jännitehäviö miinuspuolella





Latausvirran mittaus

keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Citroënin takavalo

Saimme Piken kanssa hommaksi korjata Citroen C3:sen vasemman takavalon, kun se ei toiminut. Ensin tarkastimme polttimon, mikä oli ehjä. Sen jälkeen aloimme etsiä vikaa johdoista ja liittimestä. Vika löytyi aika helposti, sillä takavalolle tulevan liittimen miinusjohto oli sulanut liittimen päästä. Homma ratkaistiin niin, että katkaistiin vähän ennen liitintä miinusjohto ja juotettiin siihen pätkä uutta johtoa, mikä sitten taas juotettiin takavalon piiriin. Näin saatiin taas Citroenin takavalot toimimaan.




Sulaneen johdon tilalle tehtiin uutta johtoa, jonka päälle laitettiin kutistesukkaa, ettei tulisi oikosulkua muiden johtojen kanssa, jos niistä eristeet hajoisivat.

Takavalon piirilevy, johon juotettiin uusi miinusjohto.

Akkutesteri

Tänään teimme Piken kanssa akkutesterin rakennussarjasta. Akkutesteri toimii niin, että kun akussa on jännite yli 12,5 ledi palaa vihreänä, kun akku latautuu ledi vilkkuu ja kun ledi palaa punaisena se tarkoittaa että akku on tyhjä. Tässä muutama kuva työvaiheista.
Piirilevy
Komponentteja
Ohjeet rakennussarjaan
Vastukset paikoillaan
Testeri valmiina
Testeri toiminnassa

perjantai 25. huhtikuuta 2014

Puolijohteet ja magnetismi

Sähkövastus
-Käytettävä johdinmateriaali määrää vastuksen.
-Sähkövastuksien tarkoitus on rajoittaa virran kulkua. Hyviä vastusmateriaaleja ovat esim. Hiili, rauta ja konstantaani (hiili).
-Hyviä johdinmateriaaleja hopea, kupari ja alumiini.


PTC vastus
-PTC=Positive Temperature Coefficient 
-Lämpötilasta riippuva vastus.
-Kun lämpö kasvaa vastus kasvaa.

NTC vastus
NTC=Negative Temperature Coefficient
-Lämpötilasta riippuva vastus
-Kun lämpö kasvaa vastus pienenee 


Johtimen pituuden ja paksuuden merkitys

-Kun johtimen pituus kaksinkertaistuu vastus kaksinkertaistuu
-Kun johtimen paksuus kaksinkertaistuu vastus puolittuu 
Kondensaattorit
-Kondensaattorin tehtävä on varastoida sähkövirtaa
-Kapasitanssi kertoo kuinka paljon sähkövirtaa kondensaattori voi varastoida sähköenergiaa, ja se kerrotaan faradeina. 
-Kondensaattorien pääryhmät ovat elektrokondensaattorit ja kuivat kondensaattorit
-Virta lakkaa kulkemasta kondensaattorin läpi, kun kondensaattori on täysin latautunut. 

Transistori
-Transistorin toimii kytkimenä, vahvistimena ja läpäisykyvyltään muunneltavana  kytkimenä.
-Kanta virtaa säätämällä säädetään emitterin ja kollektorin välistä johtavuutta.

Diodi 
-Diodi päästää virtaa vain yhteen suuntaan.
-Diodilla estetään virran kulku väärään suuntaan.

Zenerdiodi
-Kun jännite ylittää z-diodin estojännitteen, jännite pääsee lävitse ja ylimääräinen jännite johdetaan pois.  

Valodiodi
-Valodiodi tuottaa valoa
-Päästää virtaa vain yhteen suuntaan

Valolle herkkä diodi
-Valolle herkkä diodi antaa virran kulkea estosuuntaan, kun diodi altistetaan valolle.