torstai 21. maaliskuuta 2013

Chryslerin vikakoodien luku ja poisto

Tänään isäni toi perheemme auton Chrysler Grand Voyagerin halliin vikakoodien lukemiseen. Autossa paloi aina välillä keltainen moottorin vikavalo. Ensimmäiseksi koitimme lukea koodit Auto Comin testerillä, mutta jostain syystä testeri ja tietokone eivät saaneet muodostettua yhteyttä joten luimme vikakoodin Simeonin iPhonella jotta pääsimme jatkamaan töitä.

http://img.diytrade.com/cdimg/687899/18123499/0/1295166464/For_IPHONE_4_IPAD_IPOD_OBD_interface_auto_scanner_WIFI_DEVICES.jpg
iPhonen kanssa toimiva testeri


 Vikakoodiksi tuli imuilman lämpötilatunnistimen vääränlainen toiminta. Seuraavaksi etsimme Autodatasta imuilman lämpötilatunnistimen paikan. Se löytyi helposti moottorin suojamuovin alta. Irrotimme anturin ja anturi olikin melkoisessa lika kerroksessa. Löysimme Auto Comin testeriin johdon ja pystyimme taas käyttämään Auto Comin testeriä jolla näkee autosta vähän enemmän tietoja. Tieto jonka me halusimme on tunnistaako imuilman lämpötilatunnistin enään eri lämpötiloja joten suihkutimme anturin päälle kylmäsprayta. Ensiksi näytti siltä että mitään ei tapahtuisi, mutta sitten pikkuhiljaa lämpötila muuttui. Näin totesimme että anturi vielä toimii, mutta hieman hitaasti. Puhdistimme anturin ja kokeilimme kylmäspraylla uudelleen ja nyt lämpötila muuttui heti. Ei muutakun anturi kiinni, suojamuovi kiinni ja vikakoodien poistoon! Kun auton vikakoodit oli poistettu laitoimme auton käyntiin ja heti kun se käynnistyi auton moottorin vikavalo sammui.

En ole ennen hirveästi tehnyt testerillä mitään joten tässä työssä opin sitä käyttämään jo jonkun verran! Luulen että muutaman testerikäytön jälkeen osaan sitä jo käyttää oikein ja nopeasti.


tiistai 19. maaliskuuta 2013

Jakoketjun/hihnan tehtävä auton moottorissa

Morjesta taas! Meidän luokalla ois tarkotuksena tehdä etätehtävänä selostus jakoketjun/hihnan tehtävästä autossa.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan jakohihnan tai ketjun tehtävä auton moottorissa on pyörittää apulaitteita ja nokka-akselia puolittaisella kierrosnopeudella kuin kampiakseli. Apulaitteita voi olla esimerkiksi vesipumppu tai öljypumppu.

Jakohihnaa vaihdetaan autosta riippuen 50 000-150 000 km välein. Jakohihnaa vaihdetaan koska se kuluu, venyy ja haurastuu käytössä. Jos hihna ei ole oikeassa asennossa saattaa se tehdä suuria vahinkoja moottorissa kun mäntä osuu vielä auki olevaan venttiiliin. Usein venttiili, venttiilinvarsi, venttiilin nokka-akseli, nokka-akselin pukki tai venttiilin nostajan pukin kiinnitys. Hihnan vaihdon yhteydessä kannattaa vaihtaa myös hihnan kiristäjä ja muut rullat.

Jakoketju on taas paljon kestävämpi. Se vaihdetaan usein vasta 300 000km jälkeen. Myös jakoketju löystyy mutta ei yhtä nopeasti kuin hihna. Jos ketjua ei kiristä saattaa ketju löystyä liikaa. Ketjun liika löystyminen saattaa aiheuttaa ketjun hyppäämisen yhden piikin verran, joka usein ei aiheuta moottori-rikkoa. Auton tehot laskevat, mutta sen saa vielä käynnistettyä ilman vaurioita.

maanantai 18. maaliskuuta 2013

Kytkin


Otimme koulun harjoitusautosta Peugeot 206 kytkimen irti. Otimme myös aikaisemmin syksyllä civicistä kytkimen irti joten käytän molemmilta työmailta kuvia. Civicissä kytkin oli aivan loppu ja Peugeotissa kytkin oli vielä hyvässä kunnossa.


Vaikeinta molemmissa töissä oli saada vaihteisto irti, koska molemmat olivat pieniä autoja. Vaihteisto oli monella pultilla kiinni jotka olivat vaikeissa paikassa. Ja kun vaihteisto viimein irtosi joutui sitä vielä kääntämään ja vääntämään jotta sen sai ulos autosta. Peugeotissa toinen vaikea asia oli oikeanpuoleinen vetoakseli joka oli kannakkeella kiinni ja ei siksi lähtenyt irti.


Vaihteisto irroitettuna

Kytkimen paineasetelma

Kytkin täytyy keskittää keskitystyökalulla irtioton tai vaihdon jälkeen, jotta vaihteiston akseli kiinnittyy kytkimeen.

Kytkimen keskittäminen
Kytkin keskitettynä



 Kuten kuvasta näkee Civicin kytkin ei ollut kovinkaan hyvässä hapessa. Painelevy oli halki ja kytkinlevy aivan lopussa!

Painelevy oli entinen

Samoin kytkinlevy. Jopa niitit joidenka ei pitäisi näkyä näkyivät


Tässä vielä kytkimen toiminta videona.


.

sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Nelipyöräsuuntaus

Morjesta! En ookkaan täällä vähään aikaan puhunut joten aattelin kertoa teille vähän nelipyöräsuuntauksesta! Nelipyöräsuuntauksen oon parikin kertaa tehnyt ja kuviakin on tullut otettua mutta koska puhelin simahti katosi kaikki kuvat. Joten kerron teille pienessä lyhkäisyydessä miten nelipyöräsuuntaus tehdään!

Alotetaan sillä että laitetaan peilit jokaiseen ajopyörään kiinni ja laitetaan tietokone päälle. Tietokone nelipyöräsuuntauslaitteineen löytää peilit kameran avulla ja laskee niitten kulmat joidenka avulla näemme onko pyörissä miinus vai plus camberia. Autoa liikutellaan nosturilla eteen, taakse ja käännetään rattia oikealle ja vasemmalle aivan niinkuin tietokone sanoo. Tämän jälkeen näämme millaisessa kulmassa renkaat ovat ja olemme valmiita muuttamaan niitä raidetangonpäästä. Kun olemme saaneet kulmat ohjearvojen sisään voimme kiristää raidtangonpäiden lukitusmutterit ja lähteä koeajolle!